Aluat fraged pe bază de iaurt, fără ouă – se poate folosi pentru pizza, plăcintă, brioșe și ce mai doriți

Acest aluat fraged pe bază de iaurt, fără ouă, se poate folosi la tot: pizza, plăcinte, brioșe (în aluat puteți adăuga vanilie, un pic mai mult zahăr și un pic de margarină sau unt topit). Dacă observați că în 30 de minute nu a crescut mult, să nu vă faceți griji, deoarece așa trebuie să fie. Acest aluat crește la coacere.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

un pahar de iaurt de 250 ml
jumătate de pahar de ulei vegetal
un pachet (11 grame) de drojdie uscată
o linguriță de sare
o lingură de zahăr
3 pahare de făină de grâu
umplutura poate fi oricare
Cum se prepară?
Iaurtul îl amestecăm cu untul și îl punem puțin la cald, apoi se adaugă zahărul și drojdia. Se cerne făina care a fost ținută la cald. Dacă este prea rece, aluatul nu va crește așa cum ne dorim. Se face un loc în centrul făinii și se pun sarea și amestecul de iaurt.
Se frământă aluatul, se acoperă și se pune la cald timp de 30 de minute.
Aluatul obținut va fi pufos și ușor ca o pană.
În timp ce crește aluatul, vom pregăti umplutura.
Din acest aluat am putea face pateuri: divizăm acest aluat în bucățele mici pe care le întindem, punem umplutura și le încleiem. Așezăm foaia de copt în formă și o ungem, după care așezăm pe ea pateurile. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și le dăm la copt până se fac maron-aurii.
Rețeta Surpriză: cum se face plăcinta turnată cu mere?
Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

2 ouă
9 linguri zahăr
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri făină
1 plic praf de copt
Pentru umplutură:

4 mere foarte mari
5 linguri zahăr
jumătate de linguriță scorțișoară
Cum se prepară?
Merele le-am spălat și le-am curățat de coajă și de sâmburi. Le-am dat prin răzătoarea mare și le-am pus la călit pe foc, împreună cu 5 linguri de zahăr.

Când s-au înmuiat, am adăugat scorțișoară și am mai lăsat puțin, apoi se lasă să se răcească.

Cât merele se răcoreau, am pregătit aluatul: am bătut cele două ouă cu zahărul, apoi am adăugat treptat uleiul. Făina am amestecat-o cu bicarbonatul și am adăugat-o treptat la compoziția de ouă, alternând făina cu lapte. Aluatul trebuie să curgă, să aibă consistența unui aluat de clătite mai gros.

Am pregătit o tavă – eu am avut una de 32 / 22 cm, am tapetat-o cu hârtie de copt, am pus 2/3 din compoziție și am dat tava la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit.

După 10 minute, când aluatul s-a copt puțin, am pus merele, iar deasupra restul de aluat. Am lăsat la cuptor 40 de minute. Am lăsat plăcinta să se răcească, apoi am porționat-o. Opțional, se pudrează cu zahăr, dar la mine a fost suficient de dulce.

SURSA