Bărbatul a plecat cu familia la munte și a găsit mai multe pietre care arătau așa! A doua zi erau mai mari, dar în același loc! Uite de ce nu știe nimeni de obiectele astea care cresc și se mișcă singure! Ce au găsit în ele:

Nu, chiar nu e de domeniul fantasticului, așa ceva chiar există și nu oriunde în lume, ci chiar în România. Aceste pietre i-au uimit de ani de zile de la descoperirea lor pe cercetători. Cel mai ciudat lucru la ele este faptul că nu numai că se pot deplasa singure, dar au și capacitatea de a crește.

Formele stranii care s-au format în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani, în comuna vâlceană Costeşti, au aprins imaginaţia internauţilor, nu puţini fiind cei care au încercat să explice cum s-au format trovanţii şi să dezlege misterul creşterii acestora în dimensiune la contactul cu apa. Cunoscuţi în popor şi sub denumirea de “dorobanţi”, “bălătruci”, “pietre vii” sau “pietre care cresc după ploaie”, trovanţii au forme bizare, sferice sau elipsoidale, şi mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri. Câmpul cu trovanţi din Costeşti este uşor de reperat de către toţi cei care au drum spre Târgu Jiu, rezervaţia naturală fiind situată la aproxiamtiv 40 de kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, pe marginea DN 67, conform Adevărul.

Se pare că imediat după Revoluție, Trovanții au început să fie studiați, însă au ajuns o atracție turistică abia în 2005, iar zona unde s-au format a fost declarată rezervație naturală.

Totuși, cercetătorul vâlcean Gheorghe Ploaie, cel care a studiat fenomenul, susţine că ideea potrivit căreia trovanţii din Costeşti au crescut în dimensiune nu conţine nici măcar un gram de adevăr: ,,Aceste formaţiuni geologice cresc doar în momentul formării şi pot fi de mărimea unui pumn sau pot atinge dimensiunea celor din Costeşti. Au apărut tot felul de isterii pe această temă, dar nimeni nu s-a dus să măsoare pietrele. Trovanţii din Costeşti au ieşit la suprafaţă, probabil, în urma unui cutremur sau a unei alunecări de teren. Aceştia se rostogolesc de fapt din acel perete nisipos de pe marginea drumului. Şi acum stă unul să cadă”, declară Gheorghe Ploaie, conform Adevărul.

Care este de fapt adevărul, nimeni nu poate fi foarte sigur, se pare. Despre aceste pietre mai este important de știut că în credinţa populară, formaţiunile geologice sunt considerate ,,pietre vii” cu o putere nebănuită, care îi protejează pe cei care le mângâie şi le udă. Vâlcenii care locuiesc în zonă şi-au procurat deja câte un ,,talisman”, trovanţi de dimensiuni mai mici putând fi admiraţi şi în curţile sau grădinile acestora”.

Iată un clip în română, pentru cei care doresc mai multe informații și imagini despre aceste mici minuni ale naturii din țara noastră: