Cine se împrietenește cu cătina toamna, uită de boli toată iarna. Cum se prepară siropul…

Despre fructele de catină s-a scris şi se va mai scrie mult. De ce? Pentru că este o adevărată “bombă” energizantă şi un redutabil remediu în multe afecţiuni: anemie, astenie, gripă, viroze respiratorii, sensibilitate la răceli şi infecţii, ulcer, diaree, ciroză, hepatită, boli coronariene, miopie, glaucom, cataractă, depresie, Parkinson, leucemie, tumori ş.a.m.d.

Aproape că nu există vitamină, oligoelement sau mineral esenţial care să lipsească din fructul acru-astringent al cătinei, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispoziţie pentru a trece cu bine iarna. Indiferent de modul în care este preparată, cătina ajută la reglarea funcţiilor organismului şi creşte imunitatea. Siropul de cătină preparat cu miere este sănătos, eficient, nu conţine zahăr şi nu necesită fierbere!

Iată cât de simplu este să îl preparăm: Avem nevoi de un kilogram de cătină. Se spală bine şi se scot codiţele lemnoase, atât cât se poate. Se lasă să se scurgă bine de apă, apoi se dau prin storcătorul cu presare la rece sau prin maşina de tocat. Se pot amesteca şi în blender, cu o cantitate mică de apă, iar pentru a obţine sucul se storc bine printr-un tifon.

Se obţine un suc gros, uleios. Sucul obţinut se amestecă foarte bine cu aceeaşi cantitate de miere (la o cană de suc de catină se adaugă o cană de miere) Se pune în sticle/borcane închise ermetic şi se ţine la frigider timp de două, trei săptămâni. Pulpa ramasă se păstrează la frigider, într-un borcan închis ermetic şi se poate folosi la duş, ca un scrub natural.

Atenţie!–Se amestecă în prima saptămână în fiecare zi, apoi la câteva zile, pentru a omogeniza cele două componente. Altfel fermentează! Se consumă o lingură, de două, trei ori pe zi, cu un pahar cu apă, prima dată dimineaţa, pe stomacul gol sau se poate folosi ca îndulcitor – ideal pentru băuturile călduţe pe care le serviţi copiilor. Este indicat să începeţi cura în septembrie şi să preparaţi o cantitate sufcient de mare astfel încât să ajungă pentru două-trei luni.